Hobbys, Inredning

Skapa ett hobbyrum i garaget

hobby baking _338630408

Har man en hobby som man älskar, brukar det leda till en del produkter och saker. Gillar man att sticka brukar högen med garn växa för varje vinter, tycker man om att leka med tågbanor vill man ha utrymme för sin vackra tågvärld. 

För de som har lite utrymme i hemmet kan det vara svårt att hitta en egen plats för sin hobby. Har man ett garage finns stor potential att använda detta som hobbyrum. Dock krävs det lite större renovering än bara lite färg och fina gardiner. För det första ska rummet klara vintern. Det betyder att man måste isolera och sätta upp riktiga väggar om detta saknas. Finns det bra väggar kan man isolera inifrån och slipper isolera i två skikt. Köp tillräckligt tjock isolering för att klara normal rumstemperatur, snåla inte med materialet för det kommer bara att straffa sig senare.

Sedan behöver man även få in värme i rummet. Det går att dra ledningar för värmeslingor eller element men det mysigaste och enklaste alternativet är att skaffa en braskamin. Då blir plötsligt det som en gång var garaget, det trevligaste rummet i hela hemmet. Och under sommarmånaderna när åtgången inte är lika kraftig, kan man komma undan flera tusenlappar billigare. Har man en braskamin behöver man en skorsten, något som garage brukar sakna. Att skaffa en skorsten kan kräva bygglov, så undersök detta innan du betalar för material du inte kan använda.

När rummet står klart behöver man organisera sina hobbyprylar. Skaffa lådor och hyllplan. Markera vad som finns i vilken låda. Börjar det ta slut i renoveringsbudgeten kan man köpa möbler och inredning från loppisar eller second hand och måla om dem för att passa in i din tänkta inredning.