Tips

Livet som nybliven förälder

Som nybliven förälder finns det mycket att tänka på och det kan ibland kännas svårt att veta hur du ska göra. Förutom att ta emot råd från din distriktssköterska på Barnavårdscentralen kan du ibland också söka hjälp på nätet.

Få svar på dina frågor

På forumet Familjeliv kan du söka svar på dina frågor, samt göra egna inlägg med dina funderingar. Där kan föräldrar hjälpas åt med sina funderingar och kanske kan du även träffa nya vänner. Många saker kommer naturligt när du är nybliven förälder och ingen bebis är den andra lik. Det alla bebisar har gemensamt är att de behöver mat, sömn och rena blöjor.

Kläder som passar för amning

När du är nyförlöst och har en liten bebis är det viktigt att du får till amningen. Det gör du allra smidigast genom att välja kläder som är speciellt designade för ammande kvinnor. Då kan du enkelt amma precis när din lilla bebis behöver det. Satsa på bra amningskläder och amningsunderkläder för att göra det enkelt för dig. Tillbehör som du kan tjäna på att införskaffa dig är amningsinlägg, en bröstpump kan också vara bra. Du bör inte åka runt en massa som nybliven förälder, stanna hemma och ta det lugnt för att få amningen att komma igång.

Lämna inte sjukhuset för fort

Efter förlossningen är det naturligt att längta hem, men faktum är att det är bäst att få amningen att fungera innan du åker hem. När du väl kommer hem bör du inte heller bjuda in folk titt som tätt, din bebis behöver din närhet och uppmärksamhet samtidigt som du behöver vila upp dig efter förlossningen. Om du känner att det blir jobbigt ska du inte tveka att be om hjälp. Alla bebisar är olika och det är omöjligt att veta hur just din första bebistid kommer att bli. När det kommer till maten kan du alltid kolla på Livsmedelsverkets råd gällande spädbarns kost.