Hobbys, Tips

Rätt belysning till hobbyrum och verkstad

Alla som har har jobbat med något som kräver stor koncentration och fokus vet att få saker är så viktiga för ett väl utfört arbete som korrekt arbetsmiljö och bra belysning. Just därför hade vi nedan tänk gå igenom några av de olika typer av belysning man kan tänkas behöva i sitt hobbyrum eller verkstad.

Ljuskälla

Först och främst så bör vi titta närmare på vilken typ av ljuskälla man bör använda sig av. Idag går det inte längre att köpa alla typer av glödlampor och de blir dessutom dyra i längden då de ofta måste bytas ut. Det vanligaste alternativet är då den vanliga så kallade lågenergilampan som bygger på samma typ av teknologi som lysröret.

Det allt mer vanliga alternativet och det vi föredrar är dock LED-lampor. Dessa är baserade på lysdioder och har betydligt längre hållbarhet än både den vanliga lågenergilampan och glödlampan. Dessa finns nu i så gott som alla format och går att sätta in i dina befintliga armaturer om du så skulle vilja.

Arbetsbelysning

För de som arbetar med stora projekt och behöver mycket belysning i till exempel en verkstad av något slag så är klassisk arbetsbelysning ett bra val. Dessa finns i många olika ljusstyrkor och varianter. Vissa går att montera direkt på en vägg eller ett tak medans andra kommer med färdiga ställ för enkel förflyttning. Dessa kan gärna kombineras för bra allmänbelysning över utrymmet kombinerat med bra punktbelysning på svåråtkomliga utrymmen.

En annan typ av arbetslampa är de på armatur som man ställer eller fäster på bordet. En klassisk och mycket användbar version av dessa är de med inbyggt förstoringsglas. Dessa är mycket praktiska när man arbetar med fina detaljer.

Spotlights

Spotlights är perfekt belysning för mindre bordsytor och kan vara perfekt att montera under hyllorna ovanför arbetsbordet. Den stora fördelen med spotlights är att ljuset går att rikta till precis det område där du behöver det.