Hobbys, Tips

Avslappnande hobbys

meditation

Inte sällan så innefattar hobbys aktiviteter som får blodet att pumpa eller hjärnan att arbeta på högvarv. I denna artikeln skall vi gå igenom några alternativ som huvudsakligen gör det motsatta. Aktiviteter som hjälper dig att varva ner och slappna av. 

Yoga

Yoga är en samling av tekniker där man med kropp och tanke arbetar för att förbättra både psyke och fysik. Ofta beskrivet som absolut frihet eller frigörelse. Det finns flera olika skolor av yoga, alla med olika inriktningar och variationer.

I västvärlden så har dock yogan blivit mestadels en träningsform där man sakta rör sig igenom olika kroppsställningar. Detta kommer i sin tur från Hathayoga och dess ställningar som kallas asanas.

Meditation

Att regelbundet lägga lite tid på meditation är något många förespråkar för att förbättra den mentala hälsan. Detta både privat och professionellt. Skapa en lugn plats för dig själv där du sitter bekvämt. Se till att du inte blir störd. Sätt eventuella elektroniska apparater på ljudlöst så att ingen ringer dig mitt när du mediterar. Om du vill så kan du dock sätta en lätt och lugn timer som ringer efter en förutbestämd tid. Om du till exempel vill meditera i 15 minuter så sätter du din”väckarklocka” på det. Om du vill så kan du även ta till andra knep som du vet slappnar av dig. Varför inte tända ett doftljus och låta både dess doft och vacklande flamma slappna av dig? Sök efter en doft som du själv trivs med, vi föreslår att du tittar i doftljusbutikens utbud för att hitta det som passar just dig.

När du väl sitter ner och skall meditera så blundar du och tar djupa andetag och låter varje andetag göra dig lugnare.  Knepet är nu att fokusera på nuet. En vanlig meditationstyp är att räkna varje in och utandning fram till tio för att sedan börja räkna på nytt. Mer tips om meditation kan du hitta här.

Friluftsliv

I Sverige så har vi en enorm tur genom att ha fri tillgång till så stor del av den svenska naturen. Allemansrätten ger oss möjlighet att röra oss fritt på så gott som all mark så länge den inte är odlad eller är en del av någons privata tomt(vid ett boningshus).

Om man vill slappna av så finns det här många möjligheter. Dels så kan lugna vandringar genom naturen vara väldigt välgörande.  Utöver detta så finns det även många andra avslappnande hobbys. Man kan till exempel börja fiska vilket även det kan vara väldigt avslappnande.