Hobbys, Pyssel, Tips

Scrapbooking

På senare år har så kallad scrapbooking blivit allt mer populärt, framför allt i USA där just scrapbooking beräknas vara en av amerikanernas största hobby. Även i Sverige har fenomenet blivit allt vanligare på senare tid. Vad är då scrapbooking?

scrapbooking

I stort sett kan man säga att det handlar om att smycka ut sitt fotoalbum och göra det lite roligare i form av färger, form, text och dylikt. Det kan till exempel handla om att man klistrar sina foton på papper som inte är av den traditionella vita karaktären som normalt finns i fotoalbum utan som har en annan färg som gult, rött, svart eller blått. Pappren kan även vara mönstrade eller innehålla något specifikt motiv för att så att säga ”rama” in fotot på ett snyggt sätt.

Vanligt i en scrapbook är att man förutom foton även klistrar in andra saker som har anknytning till fotona. Det kan handla om exempelvis tidningsurklipp fotot härrör till en speciell händelse, biljetter av olika slag som tågbiljetter eller flygbiljetter om man varit ute på en resa, eller andra små minnessaker som har samband med fotot. Givetvis skriver man också små texter till de olika bilderna.

För den som är intresserad av scrapbooking och kanske vill ”spica” upp sitt gamla fotoalbum finns det även speciella scrapbooking-butiker, framför allt på nätet, där man hittar alla möjliga olika attiraljer man behöver till sin scrapbook. Det går dock även att hitta material till scrapbooking i diverse fysiska butiker, som exempelvis i bokhandeln eller liknande.