Hobbys, Tips

Vinterhobbies

Långfärdsskridskor

På vintern kryper vi gärna in i våra hem och pysslar med något i den goa värmen, men det är egentligen synd, för det finns många roliga saker att göra utomhus på vintern vilket dessutom ger motion vilket ökar vårt välbefinnande.

Långfärdsskridskor

Att ge sig ut på härliga blanka vinterisar är fantastiskt det finn hur många sjöar och vattendrag som helst i Sverige som bara väntar på just dig. Det finns dock vissa risker med långfärdsåkning så det är viktigt att ha en rejäl säkerhetsutrustning med sig då man ger sig iväg. Det händer att isen brister och man hamnar i en vak, då måste men kunna ta sig upp, själv eller med hjälp av någon annan. Isdubbar är ett måste och de ska sitta så fästade vid kroppen att man lätt kan nå dem. En livlina som man kan kasta till en nödställd och ett ombyte kläder. En längre utrustningslista finns hos Friluftsfrämjandet.

Sedan kan man komplettera med en termos varm dryck och lite matsäck. Ett tips till den som ska ut och åka: på isen finns inga uppförsbackar men det är tungt att åka i motvind. Ta tåget eller bussen till nästa stad och åk i medvind hem.

Längdskidor

När snön har fallit är det härligt att ge sig ut på vita vidder på ett par längdskidor. Moderna längdskidor är anpassade för preparerade spår, de är smala och fungerar inte så bra i lös snö ute i naturen, därför ska du tänka igenom var och hur du vill använda dina skidor. Tips på olika typer av längdskidor får du hos Länna Sport som dessutom har färdiga paket för längdskidåkning. Tänk också på att du kan behöva olika typer av valla beroende på hur snöförhållandena ser ut.

Utförsåkning

En riktig familjesport är alpin skidåkning. På de större anläggningarna finns barnskidskola där barnen lär sig medan mamma och pappa får några timmar att åka ensamma. När barnen sedan börjar åka själva finns det lätta backar där hela familjen kan åka tillsammans. Det är dessutom snösäkert då alla anläggningar har snökanoner som gör snö om naturen inte vill själv.