Foto, Hobbys, Tips

Tips till nya hobbyfotografer

Fotografering är något som många lekt runt med, mycket tack vare att praktisk taget alla har en kamera nära till hands i mobilen numera. Gillar man att ta foton och känner att man skulle vilja bli lite bättre på det kommer här några användbara tips.

Köp en riktig kamera

Medan många mobiler har helt okej kameror inbyggda är de inte riktigt ett substitut för en ordentlig kamera. Det är helt klart värt att lägga ned lite pengar på att få en kamera där man kan göra inställningar och lättare anpassa sig efter olika förutsättningar. Titta på nätbutiken Cyberphoto för ett riktigt stort utbud.

Tänk på solen

När man fotar utomhus ska man alltid tänka på var solen är i relation till motivet. Där är ett vanligt misstag att tro att bilden blir som bäst om solljuset träffar motivet rakt på, detta resulterar faktiskt i en mer livlös och platt bild. Om ljuset träffar från sidan kommer man få mycket mer småskuggor och bilden blir på så sätt mycket mer levande. Kommer solljuset bakifrån kommer man ju så klart få en silhuett, men det kan faktiskt undvikas med hjälp av kameras egna blixt.

Lite inte alltid på kamerans skärm

Något många har fått erfara är att en bild kan se riktigt skarp och fin ut på kamerans skärm men när man sedan tittar på den på datorn ser den inte alls lika bra ut. Detta beror på att skärpan kan vara väldigt svår att avgöra på kamerans lilla skärm. För att motverka detta kan man efter man tagit bilden zooma in på kameran och titta på hur skarpt det är då. Ser man att det är lite suddigt tar man bara bort bilden och tar en ny.

Skaffa ett enbensstativ

Som sagt är skärpan väldigt viktigt när det kommer till att ta snygga bilder. Något som verkligen kan hjälpa en med detta är ett stativ. Dessa finns i många olika utformningar och prisklasser men som ens första stativ fungerar enbensstativet riktigt bra.